“Siang Ibu Gelak Tawa, Maghr1b Dijemput Ilahi”, Anak S3bak kenangkan Kari Ayam Ter4khir Dibuat Oleh Ibu…

Seorang anak tidak m3nyangka kegembiraan menyaksikan w4jah ibu yang ceria pada Sabtu lalu bertuk4r duka apabila ibunya kemudian d1jemput ilahi pada hari yang s4ma.

“Pagi t4di mak gelak2, happening dengan k4mi dan tak sangka pagi tadi kali terakh1r Isha salam mak, berlari2 nak sal4m mak dan dalam sekelip m4ta semuanya berubah.

“Sem0ga mak tenang kat sana ye, Isha s4yangkan mak. Mohon semua sedekahkan al-Fatihah untuk arw4h mak saya,” tulis seorang penggvna Twitter menerusi satu c1apan.

Pengguna Twitter b3rkenaan, Ainol N4lissa Mohd Nazri berkata, ibvnya, Allahyarhamah Mazlina Abdullah Aziz men1nggal dunia pada usia 52 tahun 4kibat strok.

“Saya d4n beberapa adik-beradik p3rgi jalani ujian berkomputer untuk lesen m3mandu pada hari tu. Tapi mak yang p4ling happy, siap bergurau dengan k4mi pagi tu.

“Mak s3mpat berpesan kepada kami svpaya buat elok2 dan Alhamdulillah saya lulus dalam ujian berkomputer tu,” k4tanya yang berusia 21 kepada mStar.

Lebih mesra dis4pa Nalissa, katanya, sebaik pulang ke rvmah, ibunya memasak juadah kari ayam kesukaan keluarga pada waktu makan tengah hari.

“Kari ayam ni adalah masakan mak yang paling istimewa, sebab paling sedap dan menjadi kegemaran kami. Patutnya kami makan sekali, tapi mak makan dulu selepas masak.

“Selepas tu mak nak ke bilik air sebelum adik jerit yang mak nak rebah sebab sakit kepala. Mak dibawa ke hospital sebelum menghembuskan nafas terakhir ketika azan Maghrib.

“Tak sangka itu adalah kari ayam terakhir yang mak masak untuk kami. Cuma sedikit terkilan sebab tak dapat makan bersama seperti biasa,” katanya dengan nada sebak.

Menetap bersama keluarga di Tanjung Rambutan, Perak, Nalissa berkongsi kisah sedih yang memberi gambaran mengenai ibunya seolah-olah akan pergi buat selama-lamanya.

Menurut anak keenam daripada 11 adik-beradik itu, arwah ibunya pernah menyuarakan hasrat untuk melihat seisi keluarga memakai baju raya warna putih pada Hari Raya tahun ini.

“Awal bulan ni mak pernah cakap teringin nak tengok kami semua pakai putih di pagi raya tahun ni. Tapi tak sangka mak yang pakai putih (kain kafan) dulu,” ujar pelajar Ijazah Sarjana Muda Linguistik Melayu di Universiti Malaya (UM).

“Kalau dulu setiap kali makan bersama memang kami akan dahulukan ayah dan mak. Tapi sekarang sudah berbeza sebab tiada lagi mak bersama kami.”, Kata AINOL NALISSA MOHD NAZRI

Menyifatkan ibunya sebagai seorang yang ceria, tegas dan disenangi ramai, Nalissa turut berkongsi tanda-tanda lain yang baru disedari selepas pemergian itu.

“Baru-baru ni mak ada gosokkan baju Melayu dan baju kurung kami adik-beradik yang tinggal serumah. Tak tahu pula nak kami pakai baju tu pada hari dia meninggal dunia.

“Yang paling terkesan apabila suatu hari tu saya masak bihun, dan mak puji sedap dan kata lepas ni bolehlah masak untuk ayah dan adik-beradik lain,” tambahnya.

Nalissa yang mendirikan rumah tangga pada Ogos tahun lalu berkata, ibunya turut berpesan supaya belajar bersungguh-sungguh sehingga mencapai kejayaan selain menjaga bapa dan adik-beradik lain.

“Mak merupakan seorang yang begitu mementingkan kekeluargaan. Kalau dulu setiap kali makan bersama memang kami akan dahulukan ayah dan mak.

“Tapi sekarang sudah berbeza sebab tiada lagi mak bersama kami. Semoga kami sekeluarga diberikan kekuatan untuk terus menjalani kehidupan tanpa mak,” katanya.

Sumber : Mstar

C/p - newsnow21z.com

LAZADA 2.2

LAZADA 2.2

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!

-->