'Ada anak-anak yatim buat-buat lalu depan rumah, saya tahu mereka lapar'


Dengan harga yang begitu rendah, pastinya kita sendiri boleh menjangkakan bahawa perniagaan Nasi Berlauk oleh dua beradik Siti Suhada Salleh dan adiknya Siti Salma Salleh akan menjadi laku keras.

Seawal jam 6 pagi, sebaik meja gerai dibuka dan makanan dihidangkan, pelanggan dari kawasan setempat mula menyerbu gerainya yang terletak di rumahnya sendiri di Kampung Alor Tar, Tumpat.

Kata Suhada, ramai di kalangan pelanggannya yang datang untuk membeli memang datang daripada golongan yang susah.

“Ada yang betul-betul hidupnya susah dan datang membeli dengan saya, ada seorang pelanggan itu, saya tahu dia tinggal di satu rumah ada empat orang.

“Tetapi yang peliknya, dia datang hanya untuk membeli sebanyak tiga bungkus sahaja, jadi saya pun hairan.

“Saya pun bertanya mengapa beli tiga bungkus sahaja? Jawab dia, kerana tidak cukup duit.

“Jadi, saya pun berniat untuk sedekahkan sahaja satu lagi bungkus nasi berlauk untuk seorang lagi ahli keluarganya itu,” kata Suhada.

Malah, Suhada turut menceritakan ada kalanya terdapat anak-anak yatim atau orang-orang susah yang hanya melalui kawasan rumahnya, dia tahu bahawa mereka itu mungkin lapar atau perlukan bantuan.

“Kalau anak-anak yatim atau orang susah lalu depan rumah saya, walaupun mereka ini tidak mahu membeli, tetapi saya tetap panggil mereka.

“Saya akan bagi hidangan nasi bungkus saya itu secara percuma untuk mereka, kerana apabila saya tanya mereka sama ada sudah makan atau belum, jadi saya memang bagilah pada mereka,” kata Suhada lagi.

Ibu tunggal kepada dua orang anak lelaki berusia tujuh dan lima tahun ini sejujurnya prihatin dengan keadaan orang sekeliling, dan dengan cara meniaga inilah dia bersedekah.

Dalam erti kata lain, Suhada dan adiknya meniaga sambil beramal.

- Awani 

LAZADA 2.2

LAZADA 2.2

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!

-->