“Jangan Pᴜᴛᴜꜱ Asa Eʙɪᴛ, ALLAH Nak Uᴊɪ Kita…”- Ustaz Kᴀᴢɪᴍ Eʟɪᴀꜱ


ɪᴘᴏʜ – ᴘᴇɴᴄᴇʀᴀᴍᴀʜ ʙᴇʙᴀꜱ, ᴜꜱᴛᴀᴢ ᴇʙɪᴛ ʟᴇᴡ ᴅɪʜᴀʀᴀᴘ ᴛɪᴅᴀᴋ ᴘᴜᴛᴜꜱ ᴀꜱᴀ ᴅᴀɴ ᴍᴇɴᴇʀᴜꜱᴋᴀɴ ᴜꜱᴀʜᴀ-ᴜꜱᴀʜᴀ ᴅᴀᴋᴡᴀʜ ꜱᴇʀᴛᴀ ᴍᴇᴍʙᴀɴᴛᴜ ᴍᴇʀᴇᴋᴀ ʏᴀɴɢ ᴍᴇᴍᴇʀʟᴜᴋᴀɴ. ꜱᴀʀᴀɴᴀɴ ɪᴛᴜ ᴅɪʙᴇʀɪᴋᴀɴ ᴘᴇɴᴅᴀᴋᴡᴀʜ ᴛᴇʀᴋᴇɴᴀʟ, ᴅᴀᴛᴜᴋ ᴍᴏʜᴅ ᴋᴀᴢɪᴍ ᴇʟɪᴀꜱ ʏᴀɴɢ ᴍᴇᴍᴜᴊɪ ᴜꜱᴀʜᴀ ᴅɪʟᴀᴋᴜᴋᴀɴ ᴇʙɪᴛ ᴋᴇʀᴀɴᴀ ᴍᴇᴍʙᴇʀɪᴋᴀɴ ɪɴꜱᴘɪʀᴀꜱɪ ᴋᴇᴘᴀᴅᴀ ꜱᴇᴍᴜᴀ ᴏʀᴀɴɢ ᴜɴᴛᴜᴋ ᴍᴇᴍʙᴀɴᴛᴜ ɢᴏʟᴏɴɢᴀɴ ꜱᴜꜱᴀʜ.

Menurutnya, segala yang berlaku kepada Eʙɪᴛ merupakan satu ujian daripada ALLAH untuk menguji keimanan dan meningkatkan darjat hamba-NYA. “Apa yang dilalui oleh Eʙɪᴛ Lᴇᴡ saya telah lalui dan ia memang sesuatu yang menyedihkan perasaan. Saya pernah dis4ntau, dih3ntam dan dib0ikot. Namun ujian tersebut ada hikmahnya dan menghasilkan sesuatu yang baik termasuklah dengan penubuhan Pusat Pendidikan Al-Barakah.

“Saya harap Eʙɪᴛ Lᴇᴡ jangan p4tah hati dan teruslah membantu orang ramai. Nasihat saya, kalau orang h3ntam kita, nabi lagi t3ruk kena h3ntam. Apa yang berlaku ini ALLAH nak uji kita dan nak tunjuk siapa kawan dan siapa law4n sebenar,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Pusat Pendidikan Al-Barakah, Manjoi, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas keputusan Eʙɪᴛ Lᴇᴡ untuk berehat daripada memberi bantuan secara langsung kepada golongan yang memerlukan itu. Sementara itu, Mohd Kᴀᴢɪᴍ turut k3sal dengan sikap pihak tertentu yang bertindak menghin4 dan memperl3keh usaha dilakukan oleh Eʙɪᴛ.

jar beliau, sebarang teguran yang mahu dibuat perlulah secara berhemah dengan menggunakan bahasa yang baik tanpa mengg0res perasaan mana-mana pihak. Mohd Kᴀᴢɪᴍ berbangga dengan penubuhan Pusat Pendidikan Al-Barakah yang dibina hasil kesusahan dan pelbagai ᴜᴊɪᴀɴ dihadapi sepanjang bergelar pendakwah.

“Janganlah guna media sosial untuk tib4i Ustaz Eʙɪᴛ Lᴇᴡ, ini saya rasa tak kena. Ustaz sama ustaz sepatutnya tolong-menolong. Kalau kata tak betul, tak kena cara dalam menyampaikan bantuan, pergilah minum-minum slow talk. Tak payahlah menghangatkan keadaan.

Mengulas lanjut, Mohd Kᴀᴢɪᴍ turut mengingatkan pada pendakwah supaya berhati-hati dalam memberikan bantuan dan sumbangan yang kemudian dipamerkan di media sosial kerana tindakan itu boleh mencetuskan kontr0versi dalam kalangan netizen.

Katanya, sebarang bantuan atau sumbangan yang mahu disalurkan perlu dilihat dari pelbagai sudut termasuk mendapatkan pandangan pihak berkuasa seperti Baitulmal dan pusat zakat. Jelasnya, tindakan itu wajar kerana terdapat segelintir individu yang suka mengambil kesempatan semata-mata mahukan bantuan.

“Saya mengambil contoh pengalaman di Al-Barakah sendiri dalam memberikan sumbangan kerana banyak yang kita jumpa mereka ini tidak sus4h pun dan sengaja memperlihatkan kesus4han sebab hendakkan bantuan. Ada yang bila kita rujuk Baitulmal kenapa tak bantu, rupanya bila disiasat orang ini ada tanah dan harta yang banyak dan tak layak terima bantuan walaupun tengok keadaannya macam orang sus4h,” katanya.

Beliau berkata, tindakan membantu orang ramai dan memaparkannya di media sosial bukanlah satu kesalahan namun apabila netizen mula mempersoalkan peranan pihak lain, itu menjadi masalah dan menggores perasaan pihak-pihak tertentu.

ꜱᴜᴍʙᴇʀ: ꜱɪɴᴀʀʜᴀʀɪᴀɴ

C/p padumedia.com

LAZADA 2.2

LAZADA 2.2

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!

-->