‘Tidak Wajar Kibar Bendera Putih Jika Perlu Bantuan’ – Mufti


Georgetown: Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang tidak bersetuju dengan cadangan mengibar bend3ra pvtih sebagai usaha menzahirkan kesusahan hidup yang dihadapi bagi men4gih b4ntuan.

Tindakan berkenaan dianggap sebagai tidak waj4r dilakukan kerana ia menc3rminkan sikap berpvtus asa dan mengalah terhadap situ4si yang dihadapi.

Mufti Pulau Pinang Datuk Seri Dr Wan Mohd Salim Wan Mohd Noor berkata, bagi umat Islam khususnya, perlulah memahami bahawa sikap berpvtus asa dan mudah mengalah kepada kesusahan serta kesemp1tan h1dup adalah dil4rang.

Katanya, seseorang yang mudah meng4lah kepada kesusahan dan berputus asa dalam menghadapi uj1an hidup menunjukkan kepada kelem4han iman dan tiada key4kinan kepada rahmat Allah SWT.

“Masih banyak cara lain bagi mendapat bantuan dalam mengatasi kepayahan hidup golongan yang terjejas pendapatan sepanjang tempoh pandemik ini.

“Selain bantuan yang disalurkan Kerajaan Persekutuan dan negeri, terdapat juga daripada badan dan agensi tertentu seperti Pusat Pengurusan Zakat negeri, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), syarikat berk4itan kerajaan (GLC) atau swasta selain sumbangan individu,” katanya pada kenyataan di sini, hari ini.

Wan Salim mengulas mengenai kempen kibar bendera putih di hadapan rumah sekiranya terputus bekalan makanan.

Kempen yang disambut baik pengguna media sosial itu bermatlamat membantu individu yang terkesan akibat Covid-19 namun malu menyatakannya secara terbuka. 

Mengulas lanjut, Wan Salim berkata, pihaknya juga menyeru supaya usaha int3nsif dan agr3sif perlu ditingkatkan lagi oleh pihak berwajib bagi membantu mengatasi kemelut ekonomi yang dihadapi golongan terjej4s ini.

Syarikat GLC dan swasta juga diseru supaya menunaikan tanggungjawab social masing-masing dan turut menyumbang dengan lumayan bagi meringankan keperitan h1dup golongan terb4bit.

“Wakil rakyat di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (Dun) perlu memainkan peranan sebagai penghubung antara golongan memerlukan dengan pihak yang memberi b4ntuan.

“Kemungkinan mereka ini tidak tahu cara atau kaedah bagi memohon b4ntuan daripada pihak berkaitan,” katanya.

sumber: hmetro

LAZADA 2.2

LAZADA 2.2

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!

-->