14 mangsa banjir positif Covid-19 ditempatkan di PPS SK Teroi


Alor Setar: Seramai 14 individu positif Covid-19 ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) Sekolah Kebangsaan (SK) Teroi, Yan selepas kediaman mereka dinaiki air ekoran banjir dan fenomena kepala air yang berlaku petang semalam.

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor berkata, selain itu, seramai 45 individu yang menjalani kuarantin di rumah turut dipindahkan ke PPS itu disebabkan bencana sama.

"Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Daerah Yan sudah membuka pusat pemindahan di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Yan yang menempatkan 60 mangsa.

"Mangsa yang positif (14) dan kuarantin (45) akibat COVID-19 ditempatkan di SK Teroi. Kedua-dua penempatan dipantau rapi oleh semua agensi berdasarkan prosedur operasi standard yang sedia ada," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan negeri sudash menggerakkan semua agensi dan jabatan bagi membantu mangsa yang terkesan akibat bencana itu yang berlaku kira-kira 5.30 petang semalam.

Muhammad Sanusi berkata, PKOB Yan akan menguruskan tindakan lanjut untuk membantu penduduk yang terkesan dan menyediakan laporan lengkap berkaitan bencana itu dengan segera.

Pihak berkuasa tempatan (PBT) yang berhampiran termasuk Majlis Daerah Pendang, Majlis Perbandaran Sungai Petani, Majlis Bandaraya Alor Setar dan Majlis Daerah Sik akan digerakkan membantu Majlis Daerah Yan membersihkan kawasan, pemindahan penduduk dan menyediakan keperluan logistik.

Katanya, Syarikat Air Darul Aman pula akan menghantar bekalan air ke kawasan yang terputus bekalan ekoran penutupan loji rawatan air di kawasan itu akibat kelodak dan lumpur.

Selain itu, Muhammad Sanusi berkata bantuan daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) juga dijangka akan diperoleh bagi membantu penduduk yang terjejas.

Sementara itu, beliau berkata, sejak semalam, pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia menjalankan operasi mencari dan menyelamat di semua lokasi yang dilaporkan terdapat mangsa yang terperangkap atau hilang dan setakat ini tiga mangsa dijumpai meninggal dunia.

Tiga lagi mangsa dipercayai masih hilang dan operasi disambung semula 7 pagi ini.

Muhammad Sanusi berkata, kerajaan Kedah juga merakamkan takziah kepada keluarga mangsa yang terkorban dan yang masih hilang serta mendoakan mereka selamat.

"Kepada penduduk yang terjejas, diharap mengutamakan keselamatan diri dan keluarga. Penduduk yang diarahkan berpindah perlu berpindah ke pusat pemindahan," katanya.

- HMetro 

LAZADA 2.2

LAZADA 2.2

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!

-->